Hermina îți urează Sărbători Pascale pline de lumină și bucurie! Hristos a înviat!

Istoria si Evolutia Tricotajului

Istoria si Evolutia Tricotajului
Istoria si Evolutia Tricotajului

Introducere
Istoria articolelor tricotate are radacini adanci in trecutul umanitatii, evoluand de-a lungul timpului pana la tehnologiile moderne pe care le cunoastem astazi. Tricotatul, ca si tehnica de lucru cu firele de lana sau alte materiale textile, a fost dezvoltat si rafinat in decursul mai multor secole, influentat de inovatii tehnologice, nevoi sociale si schimbari culturale.
 
Arta tricotatului este una dintre cele mai vechi si mai indragite forme de creatie textila. De-a lungul istoriei, articolele tricotate au avut un rol esential in viata oamenilor, de la incalzirea corpului in timpul iernii pana la exprimarea individualitatii prin modele si culori unice. In acest articol, vom explora istoria lor fascinanta si vom descoperi cum au evoluat de-a lungul timpului.

Origini
Tricotatul, la fel ca multe alte activitati de lucru manual, are o istorie bogata. Cel mai vechi artefact tricotat sunt o serie de sosete descoperite in Egipt, vechi de 1700 de ani. Acestea sunt facute cu o masura foarte fina, cu lucrari complicate in diferite culori. Complexitatea obiectelor gasite sugereaza ca tricotatul este chiar mai vechi decat inregistrarile arheologice o pot dovedi.
 
Majoritatea istoriilor legate de tricotaj isi plaseaza originea undeva in Orientul Mijlociu care de acolo s-a raspandit in Europa prin rutele comerciale mediteraneene, iar ulterior in America prin colonizarea europeana. Cuvantul "tricotat" a fost inclus in dictionarul englez Oxford Unabridged abia in secolul al XV-lea.

Evolutia procesului de tricotare
De-a lungul timpului procesul de tricotare a cunoscut o dezvoltare continua. Se pot remarca cateva momente semnificative in istorie, care au propulsat activitatea de tricotaj la niveluri tot mai inalte de eficienta si inovatie:

o   Primele exemple cu cusatura pe dos in alte locuri decat Egiptul Antic au aparut in mijlocul secolului al XVI-lea. Cele mai vechi elemente de tricotaj cunoscute in Europa au fost realizate de catre musulmanii angajati de familiile regale spaniole crestine. Nivelul ridicat al tehnicilor de tricotat poate fi observat in mai multe articole gasite in mormintele din manastirea Santa Maria la Real de Las Huelgas, o manastire regala, aproape de Burgos, Spania.
 
In Europa, tarile crestine unificate cultural au participat la distribuirea tricotajului pe continent. Dezvoltarea tehnicilor de tricotat fiind accelerata de cerintele liturgice. Episcopii si preotii aveau nevoie sa poarte manusi cu degete in timpul oferirii painii si a vinului de Impartasanie.
 
In timpul domniei Reginei Elisabeta I, Regina Angliei si Irlandei, cererea de sosete a crescut semnificativ. Insusi Regina era o mare fana a sosetelor de matase tricotate, deoarece materialul era foarte moale.
 
Raspunzand la cerintele vremii, William Lee, inventeaza in 1589 un prototip al masinii mecanice de tricotat. Dupa ce a primit o pereche de ciorapi negri de la William, regina Elisabeta I a refuzat in cele din urma sa-i acorde un brevet pentru inventia sa motivand ca masina sa ar putea crea tensiuni sociale si ar putea inlocui tricoterii manuali.
 
Astfel, William Lee s-a mutat in Franta, unde inventia sa a fost bine primita. Acolo a fondat o fabrica pentru producerea masinilor de tricotat si a instruit ucenicii francezi in aceasta tehnologie. Aceasta inventie a deschis calea pentru tricotarea cu fire din bumbac, lana si matase, permitand producerea de ciorapi din diverse materiale. Pe masura ce masina a fost perfectionata, viteza de tricotat a crescut semnificativ.
 
o    In 1703, Gottfried Leibnitz a dezvoltat logica intr-un sens matematic formal, in scrierile sale despre sistemul de numeratie binar. In sistemul sau, valorile unu si zero reprezinta valorile adevarat si fals (true si false) sau pornit/oprit (on/off). Dar a fost nevoie de mai bine de un secol pentru ca George Boole sa publice algebra booleana in 1854 cu un sistem complet care permite proceselor de calcul sa fie modelate matematic. In aceasta perioada, au fost inventate primele dispozitive mecanice pe baza unui model binar.
 
o    Joseph Marie Charles a fost un inventator francez supranumit Jacquard. Fiind fiul unui lucrator in industria textila, studiaza de unul singur mecanica. Dezvoltand o idee anterioara a lui Jacques de Vaucanson, Jacquard isi doteaza razboiul de tesut cu un ingenios mecanism care selecta diferentiat firele de urzeala dupa un „program” inscris pe placute perforate (inventatorul cartelelor perforate fiind Basile Bouchon). Cartela perforata este o bucata de hartie rigida care contine informatii digitale reprezentate de prezenta sau absenta de gauri in pozitii predefinite.
 
Astfel, in 1801, reuseste sa puna la punct razboiul de tesut semi-automat care ii poarta numele. Prin aceasta inovatie, razboiul de tesut devine mult mai simplu de operat, reducandu-se numarul de lucratori la unul singur, fata de conditiile anterioare, cand era necesar efortul comun al mai multor operatori umani. Este important de mentionat ca, desi Razboiul lui Jacquard era departe de a fi un computer, acesta este primul care a demonstrat ca masinile pot functiona pe baza sistemelor binare.
 
o    In 1835, Charles Babbage a inventat „masina analitica”, care se baza direct pe cartelele perforate pentru programare ale lui Joseph Marie Jacquard. Aceasta masina era alimentata de un motor cu aburi. Babbage nu a reusit sa o construiasca pana la moartea sa, din cauza limitarilor tehnologice ale vremii. Cu toate acestea, o masina construita in 1991 dupa schitele sale s-a dovedit a functiona perfect.
 
Astfel, daca pana la mijlocul secolului al XIX-lea industria tricotatului nu trecuse inca la fabrici (operandu-se mai mult in ateleriere mici), odata cu imbunatatirea masinilor de tricotat cu abur, tricotatul mecanic s-a mutat tot mai mult in fabrici pentru acomodarea masinilor mai mari. Revolutia industriala a dus la evolutia mecanizarii a numeroase sarcini crescand semnificativ eficienta procesului de producere. In consecinta, masina de tricotat a reprezentat un pas important in industrializarea productiei textile.
 
Pe de alta parte, incepand cu mijlocul secolului al XIX-lea, tricotatul manual a scazut ca parte a industriei tricotatului, dar a crescut ca hobby. Au fost produse modele de tricotat tiparite si fire, atat pentru uz recreativ, cat si pentru uz industrial.

Includerea tricotajelor in moda
o    In perioada anilor 1920, s-a observat o crestere a popularitatii articolelor tricotate in mare parte a lumii modei. Tricotajele, in special puloverele, au devenit parte esentiala a noilor mode ale epocii pentru barbati, femei si copii, in loc sa fie doar articole asociate cu anumite ocupatii (de exemplu, pescarii).
 
Tricotajele erau adesea asociate cu sportul si timpul liber. Articolele de imbracaminte erau adesea asociate cu diverse sporturi; de exemplu, puloverele albe, adesea cu dungi colorate (culorile clubului) pe guler, au devenit obisnuite pentru tenis si cricket.
 
Moda de inalta calitate a inceput sa acorde tot mai multa atentie tricotajelor, Coco Chanel folosindu-le in mod prominent, iar revista Vogue prezentand modele noi.
 
Inainte de anii 1920, majoritatea tricotajelor comerciale din lumea occidentala se concentrau in jurul productiei de lenjerie, sosete si dresuri. Aceasta productie s-a extins semnificativ odata cu gustul publicului pentru moda tricotata. Atat tricotatul manual, cat si cel mecanic erau active comercial la scara larga inaintea Marii Crize Economice din S.U.A..
 
o  Prominenta tricotajelor in moda a continuat si in perioada anilor 1930. Dar s-au observat unele schimbari, cum ar fi combinarea metodelor traditionale cu noi tehnologii, care au devenit mai comune. Aceste schimbari includeau adaugarea fermoarelor si a noilor fire sintetice in tricotaje.
 
Din cauza dificultatilor traite de multi in timpul Marii Crize Economice unii oameni au inceput sa tricoteze din necesitate. Era mult mai ieftin sa-ti tricotezi propriile articole de imbracaminte decat sa cumperi produse tricotate manual (sau chiar mecanic).
 
Tricotatul era o abilitate esentiala in acea perioada, deoarece sosetele, lenjeria si alte articole necesitau reparatii constante. Modelele de tricotat erau din ce in ce mai prezente in revistele pentru femei, reflectand nevoia de tricotat manual. Unele persoane aveau un loc de munca part-time, realizand manual lucruri tricotate pentru profit.
 
o    Dupa anii de razboi, in perioada anilor 1950-1960, tricotajele au avut un mare avant, odata cu introducerea unor culori si stiluri mai variate de fire, se dezvolta segmentul Haute Couture. Zeci de mii de modele au alimentat o piata infometata de designuri de moda in culori stralucitoare. Twinsetul a fost o combinatie extrem de populara pentru tricoterii de acasa. Consta intr-un top cu maneci scurte si un cardigan cu maneci lungi in aceeasi culoare, de purtat impreuna.
 
Fetele erau invatate sa tricoteze la scoala, deoarece se considera ca este o abilitate utila, nu doar un hobby. Reviste precum Pins and Needles in Marea Britanie publicau modele de dificultate variata, inclusiv nu numai imbracaminte, ci si paturi si perdele tricotate.
 
Tricotatul era inca o activitate populara pentru timpul liber, dar si pentru productia de imbracaminte cu scop comercial.
 
o    In anii 1980 si 1990, stilul tricotat oversize a devenit foarte popular, cu pulovere mari, groase si largi fiind preferatele multor persoane. Aceasta perioada a vazut, de asemenea, cresterea popularitatii tricotatului de mana ca hobby, cu magazine specializate in materiale si modele de tricotat.
 
o    In prezent, tricotatul ramane un hobby popular si o abilitate practica. Este o modalitate de a crea obiecte unice, de a te relaxa si de a-ti exprima creativitatea. Exista numeroase comunitati de tricotat care se reunesc pentru a tricota impreuna si a impartasi sfaturi si modele.
 
De asemenea, exista designeri si branduri de moda care integreaza tricotatul in colectiile lor, aducandu-l in prim-planul modei contemporane. In plus, tehnologia moderna a adus noi inovatii in tricotat, cum ar fi masinile de tricotat programabile si tricotatul 3D, deschizand calea pentru noi posibilitati de design si productie, fapt atestat de popularitatea tot mai crescuta a articolelor de tricotaj din ultimii ani.

Procesul de tricotare contemporan
Tricotul actual este un produs textil, format din ochiuri legate intre ele, dispuse sub forma de siruri si randuri. Tricotul se obtine pe cale mecanica, fie prin buclarea succesiva a unuia sau mai multor fire alimentate in paralel (tricotarea pe directie transversala), caz in care se formeaza tricotul din batatura (imaginea din stanga), fie prin buclarea simultana a unuia sau mai multor sisteme de fire de urzeala (tricotarea pe directie longitudinala), cand se obtine tricotul din urzeala (imaginea din dreapta).
 
In prezent, pentru fabricarea materialului tricotat se utilizeaza masini de tricotat de diferite tipuri (rotunde, plate, cu platca de mana, etc.). Produsele tricotate se diferentiaza de cele tesute prin mai marele lor grad de elasticitate si plasticitate, ceea ce mareste semnificativ confortul in utilizarea acestor produse.
 
Toate masinile de tricotat, reprezentand un set de modele mondiale, sunt impartite in mai multe grupuri. Apartinerea unuia sau a altui grup este determinata de decalajul dintre acele masinii de tricotat in milimetri. In dispozitivele high-end aceasta distanta este cea mai mica, astfel incat acestea tricot fir foarte subtire. Aceasta distanta determina atat marimea buclelor, cat si grosimea firului.
 
O masina de tricotat poate fi echipata cu un calculator special atunci cand masina de lucru este alimentata automat. Astfel de masini ofera posibilitatea creatorilor de moda sa transforme in realitate orice fantezie.

Concluzie
In concluzie, istoria si evolutia tricotajului demonstreaza ca aceasta arta textila are radacini adanci si a cunoscut transformari semnificative de-a lungul timpului. De la tricotatul manual din antichitate pana la dezvoltarea masinilor mecanice si tehnologiile moderne, tricotajul a devenit o activitate importanta in industria textila si in viata cotidiana. Aprecierea pentru tricotaje a evoluat, iar acestea au devenit parte integranta a modei si a culturii contemporane. Cu toate acestea, tricotatul manual continua sa existe ca un hobby iubit si o modalitate de exprimare a creativitatii individuale. Astfel, tricotajul ramane un domeniu in continua dezvoltare si o forma de arta care imbina traditia cu inovatia tehnologica.

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!